FA-CO KFT. - fafeldolgozás, erdészeti szolgáltatások
   
 
Rólunk
 
 

A vállalkozásunkat 1990. december 16-án alapítottuk, két magánszemély, Farkas Lászlóné (3%) és Farkas László (97%), azzal a céllal , hogy a privatizált erdőket kezelhessük, valamint az ott keletkező faanyagot saját magunk dolgozzuk fel. Ezek lényegében még ma is céljaink, kiegészülve az évi 30-50 hektár telepítéssel, mellyel a gyenge mezőgazdasági területeket erősítjük. A Kft létrehozásakor három állandó dolgozónk volt és a kezelt erdőterület nagysága pedig 300 hektár. Ma 21 dolgozónak adunk minden nap munkát és több mint 1100 hektár erdőt kezelünk. Évente az előhasználatokkal együtt 8-10 ezer m3 fát termelünk, felújítunk és telepítünk 60-80 hektár erdőt.

Fűrészüzemünkben évente közel 100 000 db különböző egyutas rakodólap, illetve 200-300 m3 fűrészáru készül, melyeket 4-5 vevőnek értékesítünk. Telephelyünkön modern és saját tulajdonban lévő gépek, épületek vannak ahol körülbelül 20 ember dolgozik, egy műszakban és állandó munkaviszonyban. Vállalkozásunk rendelkezik egy Scania típusú tehergépjárművel is, mely segítségével a vásárló telephelyére közvetlenül szállítani tudunk, ez komoly megtakarítást jelenthet nemcsak nekünk, hanem a vevőinknek is. Az erdészeti szállításainkhoz egy Mercedes Actros gépjárművet használunk.

Az elmúlt évek válságát követő lassú és óvatos gazdasági erősödésnek köszönhetően az egyszer használatos ládákkal és raklapokkal kapcsolatos folyamatos bővülő igények kapacitásainak növelését teszik szükségessé. A jelenleg használt furész technológia sok és nehéz fizikai munkát követel, amelyre egyre nehezebb szakembert találni, nem elég hatékony a nehézkesen tervezhető így a gyártási folyamat is. Ezért 2011-ben az európai unió támogatásával vállalkozásunkban technológiai fejlesztés történt, , melynek keretében egy ÜSTÜNKARLY UTY 100 típusú modern prizmavágót vásároltunk, így a fűrészelés tervezett önköltségét csökkentettük, minoségen javítottunk. A fűrészgép elhelyezése szintén a pályázati pénznek köszönhetően egy új, modern 450 nm-es csarnokban történt. Ezt követően egy Széchenyi 2020 project segítségével a fűrészpor modern és szakszerű tárolását oldottuk meg , jelenleg egy közel 150 m3 es zárt siló tartályban gyűjtjük, innen történő adagolása automata berendezéssel történik. A technológiának köszönhetoen , tiszta, minőségi fűrészporral állunk vásárlóink rendelkezésére.

Cégünk az erdészeti szolgáltatásában is támogatáshoz jutott, melynek keretében egy Loglift Z típusú erdészeti darut vásárolt, így fuvaronként nagyobb mennyiségu alapanyag szállítása vált lehetővé. Az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően piaci pozíciónk stabillá vált. 2018 ban öneroből vásároltunk egy Storti automata raklapszegező gépet, ugyanis sajnos a munkaerő hiányt a borünkön tapasztaljuk. Terveink központi szerepel jelenleg a folyamatos gépesítés, mellyel a hiányzó kézi munkaerőt helyettesíthetjük.